Komplex Wi-Fi hálózatfejlesztés a Mórahalmi Gyógyfürdőben


Sokan nem tudják, de a 2018-ban „Év Fürdője” címmel díjazott Szent-Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő indulásakor még összesen egy asztali számítógép szolgálta ki az informatikai hálózatot. Ahogy a fürdő terjeszkedett, egyre nagyobb szükség volt a hálózat bővítésére, nem is beszélve a vendégek számára elérhető Wi-Fi hálózat folyamatos fejlesztéséről. Kollégáink nem először tervezetek hálózatot Mórahalmon, valamint a 2019-es évben több alkalommal is találkozhatnak munkatársainkkal a településen.

Hálózati fejlesztés két lépésben

Mórahalom az egyik legszebb település ma Magyarországon, amelyet az évről-vére oda látogató turisták növekvő száma is alátámaszt. A város folyamatos ütemben fejlődik, amelyhez a 21. század kihívásainak megfelelő informatikai hálózat fejlesztése szükséges. A település egyre inkább a turisztikai forgalomra épít, ehhez kapcsolódóan több projektben is cégünknek szavaztak bizalmat, melyet ezúttal is köszönünk. Mi végeztük többek között a Mórahalmi Colosseum Hotel**** hálózatának fejlesztését, illetve a WIFI4EU projekt keretein belül az ingyenes Wi-Fi hálózat kiépítését is elkezdtük.

A Gyógyfürdő esetén alapvetően két fontos megvalósítandó fejlesztésre kért fel bennünket a menedzsment; először is a meglévő informatikai hálózat felmérésére, másodszor pedig az új infrastruktúra kialakítására. Miután ez megtörtént, a teljes hálózati infrastruktúráról részletes dokumentációt készítettünk és felkészítettük a vendégeket kiszolgáló vezeték nélküli hálózatot a bővítésre. Az utóbbi feladatot két ütemben valósítottuk meg.

Új kiépítése vagy a régi felújítása? – vagy egy köztes megoldás?

Sok esetben könnyebb új hálózatot tervezni és kiépíteni, mint egy meglévő, hiányos dokumentációval rendelkezőt átalakítani. A Display Computer Kft. szakemberei és a fürdő vezetése egy új hálózat kiépítése mellett döntött, természetesen a régi hálózat egyes elemeinek felhasználásával. Ehhez a meglévő eszközök és a régi hálózat teljes felmérésére is szükség volt. A munkálatokat vállalkozásunk munkatársai a hálózat részletes és teljes fizikai feltérképezésével kezdték. A feltárás során azonosítani tudtuk azokat a hibákat és szűk keresztmetszeteket, amelyek javítása szükséges az új hálózat telepítéséhez. A feltárással párhuzamosan a hibás végpontok javítása, valamint a szükséges mérési jegyzőkönyvek is elkészültek.

Ez kiemelten fontos egy olyan kiszolgáló egység esetén, ahol folyamatos változások és bővítések várhatóak a jövőben.

A vendégek kényelme mindenekfelett

A projekt második szakaszában nem kis feladatra vállalkoztunk azzal, hogy a fürdő teljes Wi-Fi lefedettségét biztosítani fogjuk júniusban – mindez elsősorban a szezonban jellemző vendégek száma miatt jelentett kihívást. Ehhez jól jött a korábbi, általunk elkészített hálózati dokumentáció, így tudtuk, hogy az egyes végpontok hol találhatóak, illetve melyek azok a helyek, ahol új eszközök telepítése szükséges. A vezeték nélküli internetet szolgáltató eszközöket bevizsgáltuk, amelyek többségéről kiderült, hogy elsősorban lakossági felhasználásra gyártott eszközök voltak. Ezek azonban nem tudták megbízhatóan kiszolgálni egy ilyen méretű fürdőközpont látogatóit, ezért lecseréltük őket. Az egyik legnagyobb kihívás a projektben az volt, hogy úgy biztosítsuk a teljes Wi-Fi lefedettséget, hogy a telepített antennák egymással ne lépjenek interferenciába. Ez a probléma akkor szokott jelentkezni, amikor a hálózat kivitelezői túl közel helyezik egymáshoz az antennákat, ami legalább akkora gondot tud okozni, mintha nem lenne teljes lefedettség a területen. Munkatársaink ezért a telepítéskor folyamatosan jelerősség-méréseket végeztek, így a fürdő és a vendégek visszajelzései alapján a hálózat minősége, erőssége és biztonsága egyaránt kiválóan vizsgázott.

A további változásokra is felkészítettük az infrastruktúrát, így bármilyen bővítés esetén a jövőben tovább fejleszthető a hálózat.

Kíváncsi, hogy a fejlesztés és a Wi-Fi hálózat kiépítés további részleteire?

Akkor tekintse meg az alábbi linkeken!

HÁLÓZATFEJLESZTÉS PROJEKTMUNKA MEGTEKINTÉSE

WI-FI KIÉPÍTÉS PROJEKTMUNKA MEGTEKINTÉSE