A Mórahalmi Gyógyfürdő WiFi hálózatának korszerűsítése

Átadás dátuma: 2019. június

A feladat

A Szent-Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő számítástechnikai korszerűsítését még a tél folyamán kezdtük el, akkor a fürdő indulása óta – többnyire elavult – informatikai hálózatot bővítettük számítógépekkel, illetve megterveztük és elkezdtük kiépíteni az új beltéri és kültéri vezetékes hálózatot, hogy a vezetékes és vezeték nélküli kapcsolat egyaránt biztonságosan és akadálymentesen elérhető legyen a fürdő személyzete és a kikapcsolódni vágyók számára. A feltárt problémákról akkor részletes jegyzőkönyv készült, ezeket felhasználva kezdtük el újra a munkálatokat. Ezt a feladatot folytatva célunk az volt, hogy a hibás, elavult vagy nem biztonságos végpontokat lecseréljük, illetve felmérjük a bővítési lehetőségeket és elkezdjük az új Wi-Fi hálózat kiépítését.

 

A kihívás

Sokszor könnyebb egy teljesen új hálózatot építeni, mint a régi, már meglévőt korszerűsíteni, hiszen a korábbi hálózat adottságai gátolhatják a megfelelő infrastruktúra kiépítését – ugyanakkor egy ilyen projektmunka során nem engedhető meg a kompromisszum. A gyógyfürdő esetében is „hozott anyagból” dolgoztunk, próbáltuk felhasználni a meglévő hálózatot, természetesen csak ott, ahol ez nem veszélyeztette a biztonságot. Kikerestük azokat a hálózati eszközöket, amelyek biztonsági vagy megbízhatósági kockázatot jelentettek a fürdő számára, ezeket szép folyamatosan lecseréltük, majd elkezdtük a Wi-Fi hálózat szisztematikus kiépítését elsőszőr a belső, majd a kültéri részen is. Ezen eszközök között több olyat is találtunk, amelyeket a gyártó eredetileg otthoni felhasználásra tervezett, részben emiatt is alkalmatlanok voltak a fürdőben található Wi-Fi hálózat biztosítására. Fontos célunk volt, hogy teljes lefedettség legyen kültéren és beltéren is egyaránt, vagyis a fürdő vendégei szabadon mozoghassanak úgy a területen, hogy az internetkapcsolat bármikor is megszakadjon (roaming). Természetesen ezt úgy kellett megoldanunk, hogy az antennáink jelei között ne jelentkezzen hálózati interferencia, hiszen ezzel mi is rontanánk a hálózat stabilitását. Az antennák telepítésekor ezért folyamatos jelerősség-mérést végeztünk, így a fürdő lefedettségét problémamentesen biztosítottuk. A fürdő részéről felmerültek további bővítési lehetőségek is, így a kérésnek megfelelően úgy építettük ki a hálózatot, hogy az infrastruktúra alkalmas legyen későbbi igények szerint bővítésre is.

Műszaki tartalom

1 db központi vezérlő
6 db beltéri antenna
10 db kültéri antenna
2 db optikai média konverter
1 db 24 portos smart switch

Galéria

Kérjen ingyenes konzultációt munkatársainktól és ismerje meg, hogy milyen megoldásokkal tudjuk támogatni vállalkozása hatékony működését!