Hatékonyabb informatika, biztonságosabb csomagolóanyag-gyártás

A Kollár Pakk Kft. több mint 20 éve foglalkozik csomagolástechnikával, ezen belül a vállalkozás fő profilja a vákuumcsomagolás. Míg a székhely Budapesten található, addig a csomagolási folyamatok jelentős részét a szegedi csomagolóüzemben látják el.

A tevékenység zavartalan működését magas színvonalú és megbízható informatikai rendszernek kell biztosítania, ezért a Kollár Pakk menedzsmentje úgy döntött, hogy az új üzem teljes gyengeáramú rendszerének kiépítésével is cégünket bízta meg. De mitől is volt olyan érdekes ez a projektmunka számunkra? Az az alábbi blogbejegyzésből kiderül.

Új telephely tervezése a következő évtizedekre

A vállalkozás számára egyértelmű volt, hogy a régi szőregi telephelyen már nem volt lehetőség a szükséges korszerűsítésre, ezért a vezetőség egy új üzem megépítése mellett döntött Szegeden, egy az autópályához közeli ipartelepen. Egy ilyen fejlesztés lehetőséget ad arra, hogy teljesen a kezdetektől tervezzük meg az informatikai rendszert, ami egyben előnyt és kockázatot is jelent. Kockázatot jelent abban az értelemben, hogy még nincs kész az épület, ahol fel tudnánk mérni a környezetet. Alaprajzot ilyenkor mindig kapunk a megrendelőtől, ugyanakkor biztosra csak akkor mehetünk, amikor az üzem már felépült és megkezdhetjük az informatikai hálózatok kiépítését. Ezzel szemben viszont egy újonnan épülő gyár esetén nem merülnek fel korábbi informatikai hibák, vagyis nem kell alkalmazkodnunk akár 10-20 éves (elavult) infrastruktúrához. Továbbá a tervezés során figyelembe kell vennünk a következő időszakban lehetséges informatikai bővítéseket is, ezért nemcsak az adott pillanatban felmerülő igényekhez próbálunk igazodni, hogy igyekszünk a következő évtizedek IT eszközök fejlődését is figyelembe venni.

Minden olyan üzemben, ahol gyártás, termelés folyik, komoly informatikai rendszerek segítenek be a termelés optimalizálásába és a készletezési, beszerzési feladatokba. Emellett természetesen a biztonsági előírásokat is szigorúan be kell tartani, hiszen egy üzem területén a legfontosabb szempont a biztonság, anélkül el sem indulhat a termelés.

Riasztórendszertől a beléptetőrendszerig

A Kollár Pakk esetén egy komplex informatikai rendszer kiépítését végeztük el, amely az egyes gyártóegységek közötti kommunikáció megteremtése mellett kiterjedt a riasztórendszerek telepítésétől kezdve egészen a beléptetőrendszer kiépítéséig. Számos hasonló projektmunkán dolgoztunk az elmúlt évtizedben, így nem volt újdonság számunkra egy komplex rendszer elkészítése.

Míg a riasztórendszer elsősorban a gyárban történő anyagok és elkészült termékek védelmét biztosítja, addig a beléptetőrendszer nagy segítséget nyújt az alkalmazottak munkaidő-nyilvántartásának vezetésében és az üzemen belüli jogosultsági szintek kezelésében. Néhány évtizeddel ezelőtt ezek a lehetőségek szinte megfizethetetlennek tűntek a KKV szektor szereplőinek, mára azonban a vállalkozások széles köre számára elérhető és jól integrálható a vállalatirányítási rendszerbe.

A Display Computer Kft. a kiépítés mellett természetesen az üzemeltetésben és a karbantartásban is segítséget nyújt, így segítve a biztonságos és optimalizált termelést.

Kíváncsi, hogy milyen műszaki tartalommal készítettük el az üzem informatikai fejlesztését? Esetleg megtekintené az informatikai rendszerről készült képeket? Akkor kattintson az alábbi linkre a projektmunka megtekintéséhez!

PROJEKTMUNKA MEGTEKINTÉSE