Kártékony vírusok lassíthatják a számítógépet

Ön is tapasztalta már, hogy egy újonnan vásárolt számítógép halkabbnak és gyorsabbnak tűnik, mint azok a hardverek, amelyeket már legalább 1-2 éve használnak? Valószínűleg nem a számítógép “öregedett” meg ez idő alatt, hanem a háttérben vélhetően kártékony vírusok állnak…

Mintha nemcsak mi használnánk a számítógépet

Sokan nem is gondolnák, de a számítógépek hirtelen forrósodásának, illetve a ventilátor erősödő zajának nem csak az elöregedés lehet az oka. A mai online fertőző kártevők egyre nagyobb része használja ki a gépünk erőforrásait, a felhasználó tudta nélkül.

Előfordulhat olyan szituáció is, hogy irodai munkavégzés közben egyszer csak azt vesszük észre, hogy egyre jobban melegszik a számítógépünk (laptopok esetén ez különösen igaz), miközben jelentősebb változás nem történt a munkavégzés tekintetében. Például továbbra is néhány Word és Excel fájlt nyitottunk meg, esetleg a háttérben a YouTube-on hallgatunk zenét, de ezen kívül más különbség nem történt.

Ezen programok használata még nem teszi indokolttá, hogy a számítógépünk erőforrásait jelentősen kihasználnánk. Ilyen esetekben gyanakodhatunk arra, hogy a háttérben esetleg kártékony programok futnak, viszont az is lehet, hogy csak a vírusirtó vagy valamely másik program végez frissítést vagy valamilyen karbantartást.

Amennyiben több felhasználó is használja a számítógépet, vagy az utóbbi időben más “furcsasággal” is találkozhattunk használat közben, akkor érdemes szakember véleményét kikérni az esetleges vírusfertőzésről.

Felmérések eredményei alapján okkal gyanakodhatunk kártékony vírusokra

Az ESET legutóbbi mérése alapján a 10 leginkább elterjedt vírus között első helyen is egy ilyen program áll.  Ezen programok tevékenységének célja, hogy a megtámadott eszköz erőforrásait kriptográfiai valuták bányászatára használja fel, ebből óriási profitra szert téve. Az eset nem egyedülálló, egyre több ilyen kártékony programot írtak bűnözői csoportok annak érdekében, hogy a felhasználók tudta nélkül jövedelemre tehessenek szert. Sőt, egyesek még a saját munkahelyük infrastruktúráját is erre a célra próbálják használni – természetesen a szervezet vezetősége tudomása nélkül.

A felhasználó ebből semmit sem lát, viszont a szokásosnál sokkal lassabb működést, forrósodást tapasztalhat. A lista előkelő helyein állnak azon alkalmazások is, melyek a böngészőnket támadják, ezek agresszív, kéretlen hirdetéseket és weboldal átirányításokat okoznak.

Az alábbi ábrán az ESET 2018. februárjában vizsgált kártékony vírusok találhatóak előfordulásuk szerint sorrendbe állítva. Amennyiben a informatikai eszközeivel kapcsolatban arra gyanakszik, hogy vírustámadás érte, vegye fel vállalkozásunkkal kapcsolatot, segítünk a hiba feltárásában!